divendres, 14 de maig del 2010

Hola intrèpids,

Us porto una entrada ben curiosa. Resulta que hi ha un web anomenat granja familiar que té als seus animalons grabats per webcam en temps real. A la granja s'hi troben porcs, vaques i gallines. Per estrany que sembli moltes vegades a l'escola treballem la granja i tenim poques oportunitats de que el nen pugui veure el dia a dia de la granja i els animals en viu i en directe. Doncs bé, amb aquesta web aquest problema queda relativament resolt. Evidentment no serà com experimentar directament amb l'entorn però si els ajudarà a fer-se una idea de com és el dia a dia d'una granja i com viuen aquests animalons.

Les webcams mostren:

  • El pati dels porquets.
  • La cort dels porquets.
  • El prat on pasturen tots plegats.
  • El paller on hi ha les aus.
Cada cop estic més convencuda que a internet es pot trobar de tot, de tot.

Recordeu que aquest bloc ha estat creat per enriquir-nos entre tots. Deixa el teu missatge!

Entrevista a Ester Torrell, mestra d'EI usuària de PDI

Hola intrèpids!

Us porto una entrada molt especial. Es tracta d'una entrevista que he realitzat a una gran amiga l'Ester Torrell. L'Ester és tutora de P3 al CEIP Pompeu Fabra de Reus, en aquest centre disposen d'una PDI a cada curs corresponent a final de cicle.

Quines eines feu servir?

Intentem introduir al màxim les noves tecnologies però la que més usem és la pissarra digital interactiva.

La teniu a l'aula?

No, la decisió del centre es que les PDI estiguin a l'aula corresponent a l'últim curs de cada cicle. Per tant la PDI d'educació infantil es troba a P5.

Com us organitzeu llavors?

Doncs fem visites a la classe de P5, tot i que estigui en una aula en concret tot el cicle se'n beneficia.

Quin tipus d'activitats hi realitzeu?

De tot tipus, les PDI ofereixen un ventall tan gran... Des de preparar les excursions, com mirar powerpoints, videos, activitats interactives o de recerca d'internet...
Però sobretot la utilitzen els infants de P5 ( l'aula on es troba la PDI) per escriure, per realitzar activitats matemàtiques...

D'on prové el material que projecteu?

Depèn, a vegades l'elaborem nosaltres, a vegades són pàgines d'internet i també fem servir moltes activitats jclic que ja tenim preseleccionades i classificades anteriorment.

Tinc entès que els mitjans de comunicació s'han fet ressó de la innovació del centre pel que fa les PDI?

Doncs sí. Hem sortit als diaris Reus Digital i El punt. Les PDI suposen una innovació molt gran i és molt important que els mitjans de comunicació donin el seu suport a aquests avanços i els doni a conèixer.

Aquí teniu l'enllaç de la notícia al Reus Digital i aquí a El Punt.


Valores doncs, positivament l'aparició de les PDI.

Sense cap mena de dubte, principalment per la motivació que suposa per als infants. Es mostren molt participatius, per ells realment és com si la PDI fos una finestra màgica a un món ple de coneixement on ells són els protagonistes.

Meravellós. Doncs moltes gràcies Ester per compartir amb nosaltres aquesta experiència. Anirem seguint els vostres progressos.

PDI Pissarres Digitals Interactives

Les pissarres digitals interactives són l'eina que està revolucionant les escoles actualment. Es tracta d'una eina que combina la pissarra tradicional amb la tecnologia més completa, creant així una eina que posa a l'abast dels infants una gran quantitat d'informació presentada de manera interactiva, atractiva i sobretot molt motivadora.

El seu funcionament consisteix en projectar les imatges d'un ordinador a una pissarra blanca interactiva mitjançant un projector com es pot apreciar en la imatge.

N'hi ha de tres tipus:

- Les tàctils, que permeten escriure i interactuar directament amb la pantalla utilitzant la mà o un llapis de plàstic. La pantalla és tova per poder captar la pressió realitzada pels dits.

- Les electromagnètiques, aquestes tenen pantalles dures, es pot escriure sobre les mateixes fent servir un estri especial que emet un senyal captat per la pantalla i que connecta amb l'ordinador.

- Les infrarroges, un emissor col·locat en un cantó de la pissarra capta el senyal d'un estri que fa les funcions de llapis, aquestes poden ser fixes o portàtils.

Què podem fer amb la PDI?

- Escriure i dibuixar des de l'ordinador (editor de textos, Power Point, programes d'imatges, etc.)
- Emmagatzemar les pissarres (pàgines) creades (com si fossin arxius de text o imatges) i poder-les modificar posteriorment.
- Interactuar amb els diferents programes.
- Escriure directament sobre la pissarra.
- Interaccionar amb els diferents programes des de la pantalla (no és necessari fer servir el ratolí ni al teclat, ja que a la mateixa pantalla podem disposar d'un ratolí i teclats virtuals) sense perdre el contacte visual amb els estudiants.
- L'escriptura directa sobre la pantalla tàctil resulta molt útil per alumnes amb dificultats psicomotrius i per alumnes amb necessitats educatives especials.
- Subratllar, encerclar, sobreescriure, modificar, etc. tot el que apareix a la pantalla.
- Mantenir el contacte visual continu amb els estudiants.
- Una triple interacció amb el mestre davant l'ordinador, un grup d'alumnes davant la PDI i la resta participant des del seu lloc.
- Mitjançant una càmara adaptada podem projectar llibres de text i fins i tot modificar-los a la pissarra.

Recordeu que aquest bloc està pensat per enriquir-nos entre tots. Deixa el teu missatge!

Interessant oi? Doncs perque us n'acabeu de fer una idea us deixo un video explicatiu.

Pissarres digitals interactives

JCLIC Activitats TIC per a infants, creades per mestres.

Bona tarda intrèpids!

Us porto un recurs molt utilitzat a les escoles es tracta del Jclic. El Jclic és la versió millorada del clic 3.0 i us el podeu baixar a http://www.zonaclic.cat/.

El programa és força senzill d'utilitzar i podeu crear el tipus d'activitats que apareixen a continuació. Tot i que des del meu punt de vista en quant a activitats és molt més complert l'edilim ( en teniu una entrada en aquest mateix mes).

Les associacions pretenen que l'usuari descobreixi les relacions existents entre dos conjunts d'informació.
Els jocs de memòria on s'han d'anar descobrint parelles d'elements iguals o relacionats entre ells, que es troben amagats.
Les activitats d'exploració, identificació i informació que parteixen d'un únic conjunt d'informació.
Els puzles plantegen la reconstrucció d'una informació que es presenta inicialment desordenada. Aquesta informació pot ser gràfica, textual, sonora... o combinar aspectes gràfics i auditius alhora.
Les activitats de resposta escrita que es resolen escrivint un text (una sola paraula o frases més o menys complexes).
Les activitats de text plantegen exercicis basats sempre en les paraules, frases, lletres i paràgrafs d'un text que cal completar, entendre, corregir o ordenar. Els textos poden contenir també imatges i finestres amb contingut actiu.
Les sopes de lletres i els mots encreuats són variants interactives dels coneguts passatemps de paraules amagades.

Consta d'un programa per crear les activitats anomenat jclic author i un altre per jugar-hi anomenat jclic player.

A més, a la web podeu trobar nombroses activitats realitzades per mestres a la biblioteca.
Us deixo un tutorial perque hi feu un cop d'ull.



A més he realitzat unes quantes activitats sobre tortugues dissenyades per a educació infantil que també us podeu descarregar des de la biblioteca de jclic. Les teniu a continuació.



Si el voleu a pantalla completa feu aquí.
Recordeu que aquest bloc està pensat per enriquir-nos entre tots. Deixeu el vostre comentari!

dijous, 13 de maig del 2010

Sant Facebook i Faro.

Hola a tots,



Els que em conegueu sabreu l'afició que tinc a guardar reculls de premsa. Doncs bé m'encanten les vinyets de l'Andreu Faro. Que no sabeu qui és? Això s'ha de solucionar, feu un cop d'ull a http://www.e-faro.info/ . L'Andreu Faro realitza les vinyetes d'humor al Diari de Tarragona i tot i que moltes vegades abarquen temes de política, els seus acudits d'educació són de lo milloret que he vist.


Vosaltres direu: Molt bé Alba, però que té a veure Sant Facebook en tot això? Doncs resulta que hi ha un grup de mestres on he descobert un recull d'acudits d'en Faro que m'ha encantat. Cal dir que despres he trobat una altra pàgina on el recull encara era més ampli. Aquí us en deixo un tastet que de ben segur us obre la gana.



KID PIX. Per als petits grans artistes.

Hola a tots!

Kid Pix és un programa de dibuix per a infants. Guarda certes similituds amb paint, que tots el coneixeu segurament. És molt intuïtiu i visualment atractiu. A l'inici es troba un full en blanc i l'infant hi pot anar pintant. A mà esquerra hi trobem catorze eines de dibuix i se'n poden afegir de noves.
A més també disposa de plantilles i permet fer fins i tot animacions.
Aquesta eina deixa fluir la creativitat dels nens i els permet fer tècniques que no podria usar en paper.
A més es poden donar instruccions de veu per als més petits o als que encara els costi llegir.
A diferència d'altres programes Kid Pix està pensat per a l'aula i té funcions de suport per a mestres.

Buscant a la xarxa he trobat aquest video de Kid Pix, està en anglès pero és molt fàcil de comprendre a més amb les imatges soles ja quasibé ho podeu entendre.




El professorat pot donar instruccions, triar quins arxius han d'estar disponibles. És pot usar com a eina currricular ja que permet fer murals, notícies, presentació de diapositives i motes altres activitats.

Recordeu que aquest bloc està pensat per enriquir-nos entre tots. Deixeu el vostre comentari!

UNA MÀ DE CONTES I PETITES HISTÒRIES

Hola a tots!
Continuem amb els recursos! Els que em conegueu sabreu que m'encanten els contes, que n'explico ( us tinc preparada una entrada sorpresa ;) ) així que en aquest bloc no hi podia faltar un recurs de contes. Així que a falta d'un en poso dos.
Primer us parlaré de la web http://www.unamadecontes.cat/ basada en el programa de televisió de Catalunya del mateix nom. Doncs bé, en aquest web hi podem trobar videos de contes segons
  • Personatges.
  • Orígen geogràfic.
  • Tècnica utilitzada.
  • Títol.
  • Autor.
  • Il·lustrador.

Els contes són molt atractius però aquí els mestres hi tenim poc a fer. És un recurs més aviat perque els nens hi experimentin al racó de l'ordinador, per exemple.

A més disposa d'un apartat anomenat tallers amb múltiples activitats per a infants com:

  • Dibuix.
  • Retall i composició.
  • Contes il·ustrats.
  • Subtitulat.

Voleu veure un conte oi que si? Doncs aquí teniu un els meus contes preferits.

L'inconvenient que jo hi trobo es que totes aquestes activitats són per a contes ja existents a la web i trobo a faltar que afavoreixi una mica més la creació dels nens o per als propis mestres. Al bloc si s'hi poden troba contes el·laborats per usuaris.

L'altes recurs que us presento s'anomena Petites històries

És una web molt més senzilla però que fomenta molt més la creativitat dels nens. Ells han d'escriure els contes partint d'unes imatges que proporciona la web, ells nomès n'han de triar la temàtica. A més, el fet de confegir una història a partir d'unes imatges fa que els nens treballin la situació espai-temps i la seqüenciació.
Com que m'ha agradat molt. N'he fet un. Per veure la petita història que he creat feu clic aquí.
La llàstima es que es els contes es guarden en PDF creator i el format no és gaire atractiu.
Per cert, puc pujar aquest conte i altre material com el llibre edilim gràcies a un recurs que em va donar a conèier l'Aina ( compaya de classe): el dropbox. Perque ens entenguem tots, fuciona com un pen online per això tots vosaltres des de bloc podeu veure elements que penjo i que es troben en el meu ordinador. Si ho estàs llegint: Gràcies Aina.
Recordeu que aquest bloc es per enriquir-nos entre tots! Us animo a que deixeu el vostre comentari!

La Prestatgeria

Hola a tots!

Us vull recomenar un recurs TIC que s'anomena La Prestatgeria. En què consisteix? Què s'empatolla l'Alba? us preguntareu alguns... o potser ja el coneixeu.
Doncs bé La Prestatgeria és un recurs que podeu trobar a http://phobos.xtec.cat/llibres/prestatgeria/index.php i on hi ha nombrosos llibres digitals a l'abast de tothom realitzats principalment per centres educatius. Podeu consultar-los al catàleg o en podeu crear de nous.
Què us sembla? Interessant oi? Fins i tot podem fer les nostres aportacions a llibres ja existents. Es poden associar llibres a col·leccions...

Mireu aquest llibre on nens de P5 ens expliquen en què són experts.

O els alumnes d'aquest altre centre que han fet un hort i han fet un llibre molt interessant.















Aquí us deixo un video de l'xtec sobre La Prestatgeria.




Recordeu que aquest bloc ha estat creat per enriquir-nos tots plegats, deixeu el vostre comentari!

WEBQUESTA O LA CAÇA DEL TRESOR

Bona tarda a tots!

En aquesta entrada us parlaré d'un recurs TIC molt utilitzat per mestres que s'anomena Webquest o en català webquesta.
En què conisteix?
Una webquest és una proposta didàctica que permet que l'infant faci una recerca guiada amb recursos d'internet. Té en compte les competències bàsiques. Es tracta de que l'aprenentatge provingui de la transformació en la creació d'un producte i conté una avaluacio directa del procés i resultats.

Des del meu punt de vista aquesta eina és ideal per treballar per projectes ja que ells poden fer la recerca de la informació i realtzaran l'aprenentatge per ells mateixos.

La majoria de Webquests disposen dels següents apartats:

  • Portada.
  • Introducció.
  • Procés.
  • Tasca.
  • Avaluació.
  • Conclusions.

    Existeix una plana web anomenada http://www.webquestcat.cat// que és la comunitat catalana de webquest, en ella hi podem trobar una àmplia base de dades amb molts webquest agrupats per nivells escolars i temàtica. N'he sel·leccionat un parell perque hi feu un cop d'ull ja que són molt interessants i adequats per a EI.

    Aquest tracta dels taurons.

    I aquest dels bolets.

    A http://phpwebquest.org/ trobem una web on fer webquests online i amb una amplissima base de dades. A més a http://phpwebquest.org/tutoriales/crear/player.html teniu un tutorial sobre com elaborar-los. Aquí teniu un tutorial de youtube d'aquesta mateixa plana web.

Què us sembla us animeu a fer-ne una?

Recordeu que aquest bloc és per enriquir-nos entre tots. Deixa el teu missatge!

dimarts, 11 de maig del 2010

Edilim

Hola intrèpids,

Avui us presento un programa generador d'activitats educatives anomenat Edilim. És un programa on els mestres poden crear múltiples activitats per als alumnes i compartir-les a la xarxa mitjançant una biblioteca de llibres LIM. Des del meu humil punt de vista el prefereixo a programes silimars com el Jclic, per suposat sense desvirtuar aquest darrer. Principalment pel gran ventall d'activitats que s'hi troben, per la ràpidesa i facilitat de creació d'activitats i perque aquestes resulten visualement més atractives ( al meu gust).
Aquí teniu el ventall d'activitats que ofereix l'Edilim:

Quins són els seus punts forts?

  • Simplicitat visual de l'entorn per als alumnes i per a l'edició d'activitats per part dels educadors.
  • La gran facilitat i rapidesa per generar activitats.
  • La seva universalitat: treballa en entorn web i estàndards com flash.
  • És programari lliure: es pot descarregar i fer-lo funcionar al moment.
  • És molt lleuger i ràpid. No consumeix recursos dels ordinadors.
  • Permet previsualitzar (tal com ho veurà l'alumne) i corregir immediatament l'activitat .
  • Pot generar una gran quantitat d'activitats diferents combinant imatge, text, so i animacions.
  • Un abast curricular molt ample: infantil, primària, ESO, Adults, Aula d'acollida i Batxillerat (encara que la interfície a priori sembli simple i poc adequada a nivells alts).
  • Està en permanent millora: cada cert temps en Fran Macías prepara una nova versió a partir dels suggeriments dels usuaris del programa.
  • És perfecte en el treball de l'aula tant amb PANTALLES DIGITALS com a PC o Portàtils d'ús individual.
Aqui us deixo un video tutorial.



Si us agrada us el podeu descarregar gratuitament aqui.

Perque en veieu un exemple us deixo una activitat edilim creada per mi. Feu clic aquí.

Recordeu que aquest bloc ha estat creat per enriquir-nos entre tots. Deixa el teu comentari.